Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поздравила је јучерашњу одлуку Владе Србије о ограничењу извоза пшенице, кукуруза, уља и брашна као и усвајање Уредбе о ограничењу цене нафтних деривата.
Она је нагласила да нове мере Влада Републике Србије доприносе стабилности животног стандарда грађана.
„Због кретања цена на светском тржишту која су у сталном порасту било је неопходно да на одређен период ограничимо извоз зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза, прекупе и сунцокретовог уља, како бисмо реаговали на потенцијалну опасност која прети нашем тржишту. Снабдевеност свим овим производима је добра, међутим, због потреса на глобалном тржишту, ове мере су важне због обезбеђења сигурности становништва и наше економије“, рекла је Матић.
Она је додала да ће и одлука о ограничењу цена нафтних деривата такође допринети стабилизацији, напомињући да нова Уредба ступа на снагу 11. марта, важи наредних 30 дана, а односи се на нафтне деривате Евро дизел и Евро премијум БМБ 95.
Новом Уредбом предвиђени су услови и начин продаје нафтних деривата регистрованим пољопривредним газдинствима, утврђује се максимална малопродајна цена, а привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање, обавезују се да, уколико су до доношења Уредбе испоручивали деривате, наставе са испоруком искључиво утакањем у резервоаре превозних средстава.
Такође, донета је и одлука о привременом смањењу акциза за 20 одсто од садашњег износа на деривате нафте оловног бензина, безоловног бензина и гасних уља.